وَأَنْـزَلْـنَـا مِنَ السَّمَاءِ مَاءً بـِقَـدَرٍ فَأَسْـکَـنَّاهُ فِی الْأَرْضِ وَإِنَّا عَلَی ذَهَابٍ بِهِ لَقَادِرُونَ[2]
و از آسمان، آبی به اندازه فرو فرستادیم، پس آن را در زمـیـن جـای دادیم و همانا در برگرداندن آن قـادریـم
نخستین فرضیههای مربوط به منشأ و جریان آبهای زیرزمینی را به رومیان و یونانیان نسبت میدهند که طی قرنها توسعه یافتهاند. 3 نوع طرز تفکر کلی از این نظریهها میتوان استخراج کرد:
الف- منشأ اقیانوسی آبهای زیرزمینی
مثلاً تالس ملطی (650 سال قبل از میلاد مسیح) تصور میکرد که آب دریا به وسیله باد به حرکت درمیآید و در زیر زمین خشکیها نفوذ کرده و فشار صخرهها موجب بالا آمدن آب زیرزمینی و پیدایش چشمهها میشود. این نظریه حتی در سال 1665 میلادی توسط کیشر هلندی تایید شده است.
ب- ظهور آبهای زیرزمینی به وسیله تراکم بخار آب در زیر زمین
مثلاً ارسطو (284-322 قبل از میلاد مسیح) تصور میکرد که بخار آب زمین در حفرههای سرد شده کوهها متراکم و به آب تبدیل شده و دریاچههای زیرزمینی را تشکیل میدهند که چشمهها را تغذیه میکنند. عقیده وی نیز تا سال 1877 همراه با ولژه دنبال شده است.
ج- منشأ جوی آبهای زیرزمینی به وسیله نفوذ آب باران
این تئوری واقعبینانهتر، تا حدودی در کارهای زئوفراستوس، که با ارسطو همزمان بود، نمایان است. همچنین از نظر ویترو (یک قرن قبل از میلاد) که معمار بود تشکیل چشمهها به وسیله نفوذ آب باران و ذوب برفها به داخل زمین تا رسیدن به یک لایه سنگی و یا رسی انجام میشود. این تئوری توسط لئوناردو داوینچی (1519-1452 میلادی) کاملاً تصریح شده است. اولین درک روشن از موضوع آب و آّبشناسی در سال 1570 میلادی به برنارد پالیسی باز میگردد که تصدیق میکند آبهای زیرزمینی فقط از نفوذ آبهای باران در خاک و توقف آنها در اعماق به وسیله لایههای رسی حاصل میشوند. وی در رساله ستایش آمیزش از نوع آبها و چشمهها خواه طبیعی، خواه مصنوعی (چاپ پاریس در 1570) تعبیر صحیحی از چرخه آب و به ویژه از تغذیه چشمهها از بارانها میدهد. پرو و ماریوت (قرن 17 میلادی) تعادل بین بارشهای جوی و جریانات را به اثبات رساندند. این امر، پایه و اساس استقرار اولین بیلان آب و نقش نفوذ آب در زمین به شمار میرود. پرو (1674) در رساله خود تحت عنوان منشأ چشمهها با اندازهگیری دقیق در حوضه بالایی رودخانه سن نشان میدهد که بارشهای جوی به تنهایی برای تأمین دبی رودخانهها و چشمهها کافی میباشد.
قرآن در آیه 21 سوره زمر و آیه 18 سوره مؤمنون به آبهای زیرزمینی و ذخیره آب باران در زمین اشاره نموده است:
أَلَمْ تـَرَ أَنَّ اللَّهَ أَنْـزَلَ مِـنَ السَّـمـاءِ مـاءً فـَسـَـلَـکـَهُ یَـنابـِیـعَ فِی الاَرْضِ ثُمَّ یُخْرِجُ بِهِ زَرْعًا مُّخْتَلِفًا ...[1]
آیا نمیبینی کـه خـدا از آسمان آبی نـازل گردانید و آن را به شکل چشمههایی وارد زمین ساخت و آنگاه انواع نباتات بدان برویاند ...
وَأَنْـزَلْـنَـا مِنَ السَّمَاءِ مَاءً بـِقَـدَرٍ فَأَسْـکَـنَّاهُ فِی الْأَرْضِ وَإِنَّا عَلَی ذَهَابٍ بِهِ لَقَادِرُونَ[2]
و از آسمان، آبی به اندازه فرو فرستادیم، پس آن را در زمـیـن جـای دادیم و همانا در برگرداندن آن قـادریـم
از آیات فوق نکتههای زیر در مورد ذخیره آب در زیر زمین استفاده میشود:
1- خداوند پوسته رویی زمین را به گونهای آفرید که چون باران فرود آید، آب در آن نفوذ میکند و در زیر زمین انباشته میگردد و به سفرههای بزرگی از آب تبدیل میشود. امام باقر (ع) نیز فرمودهاند: آبی در زمین وجود ندارد مگر اینکه آب آسمان با او ترکیب یافته است [3].
2- آب باران به صورت آرام آرام به درون زمین راه مییابد و به مخزنهای بزرگ ذخیره میپیوندد. کلمه سلوک که در آیه اول استفاده شده به معنای پیمودن و رفتن تدریجی و کمکم و در این آیه به معنای دخول و نفوذ تدریجی آب در داخل زمین است که از ویژگیهای سطح زمین و باران نشأت میگیرد. امام صادق (ع) در این باره میفرمایند:
چون خداوند مقرر فرمود که باران از بالا فرو بارد، مقدر ساخت که قطرهقطره بریزد تا به درون زمین راه یابد و در آن فرو رود تا زمین را سیراب گرداند. اگر به یک دفعه میریخت به داخل زمین نفوذ نمیکرد و گیاهان و درختان را میشکست [4]
3- همین آبهای ذخیره شده در زمین است که به قناتها، چشمهها وچاههای آب تبدیل میشود. به عبارت دیگر همین آبهای برف و باران است که قناتها، چشمهها، نهرها و چاههای آب را به وجود میآورد. در برخی روایات، این مطلب به طور بسیار روشنی بیان شده است. علامه مجلسی پس از نقل روایات متعدد درباره آب و پس از بیان نظریات غلط فیلسوفان و حکیمان درباره علت جوشیدن و جریان یافتن قناتها و چشمهها چنین مینویسد:
... حکیم بزرگ اسلام جناب ابوالبرکات بغدادی نظر دیگری در این مساله داشت. وی بر این باور بود که آبهای برف و باران به زمین نفوذ میکند و در پرتو نفوذ آنها در زمین، انبارش آبها در منابع طبیعی زیرزمینی فزایندهتر و سفرههای آبی غنیتر میشود و در نتیجه چشمهها، قناتها و چاههای آب به وجود میآید. گو اینکه ابوالبرکات این مطلب را از ابن سینا در کتاب نجات گرفته است [5]
به نظر میرسد ابن سینا نیز این موضوع را از قرآن و روایات فهمیده باشد به ویژه از سخنانی که از امام صادق (ع) در این باره نقل کردهاند؛ مفضل از عالمان برجسته قرن دوم هجری و از شاگردان امام صادق (ع) از آن حضرت چنین حکایت میکند:
ای مفضل! کوهها برای آدمیان منافع فراوانی دارد یکی از سودمندیهای کوهها آن است که برفها بر آنها قرار میگیرند و در قلههای آنها باقی میمانند و به تدریج در زمین نفوذ کرده و چشمههای پرآبی را پدید میآورند و در پرتو به هم پیوستن همین قناتها و چشمههاست که رودخانههای بزرگ و کوچک به وجود میآید و به همین دلیل است که دامنه کوهها معمولاً سرسبز و خرم است. [6]
علی بن ابراهیم در تفسیر آیه 18 سوره مؤمنون از امام صادق (ع) اینگونه روایت میکند:
آب باران در زمین نفوذ کرده و در آن ذخیره میشود و آن گاه به صورت نهرها، چشمهها و چاهها در میآید و از آن بهرهبرداری میشود
حضرت علی (ع) نیز سخنی بدین مضمون دارد:
خداوند متعال چشمهسارها را از زمینهای بلند برآورد و آنها را در دشتها و پهنه بیابانها به جریان انداخت...
در بخشی از دعای باران امام سجاد (ع) نیز به پر شدن چاهها (منابع آب درون زمین) از آب باران اشاره شده است:
... خدایا! (سرزمین) ما را از بارانی سیراب کن که از تپهها و بلندیها(ی آن) سرازیر گردد و از آن، چاهها را سرشار و لبریز سازی و جویها را روان کنی... [7]
4- میان ذخیرهسازی آب در منابع طبیعی زیرزمینی و روییدن گیاهان و سبزی و خرمی زمین رابطهای وجود دارد.
بدین ترتیب، به غیر از ویترو، که از ابتکار فکری وی به عنوان استثنایی در ازمنه قدیم نقل میکنند، در طول قرون متمادی که وحی قرآن را نیز شامل میشود انسانها درباره نظام آبها ایدههای غلطی داشتند. اولین تئوری صحیح در این رابطه، که میگوید آب منابع زمین همان آب باران است که درون زمین نفوذ میکند، مربوط به قرن هفدهم (یعنی بیش از هزار سال پس از گفته قرآن) میباشد.
قرآن مجید در ضمن آیه 27 سوره مرسلات به دو راز بزرگ کوهها اشاره نموده و میفرماید:
وَ جَعَلْنا فِیها رَوَاسِی شَامِخَاتٍ وَ اَسْقَیْناکُم مَاءً فُراتَاً
بر روی زمین کوههای استوار و بلند آفریدیم و برای شما آب گوارا فراهم ساختیم [6].
الف- سرچشمه نهرها
جمله رواسی شامخات؛ کوههای بلند ناظر به راز اول است که کوهها بر اثر سردی منطقه از جهت ارتفاع، حکم مخزن آب را دارند. قرآن مجید در برخی از آیات از آن جمله، آیه مورد بحث، هنگام یاد آوری آفرینش کوهها، از وجود نهرها و چشمههای بزرگ، که یکی از مظاهر بزرگ خلقت و نشانه وجود تدبیر در عالم آفرینش هستند، سخن میگوید و شاید دلیل این که این دو (کوهها و نهرها) را در کنار هم ذکر میکند این است که، ریشه این نهرها و شطهای عظیم وجود کوههاست؛ زیرا بهطوری که میدانیم در قسمت ارتفاعات دما بسیار پایین است و برف و باران به سان یخچالهای طبیعی در آن جا ذخیره میگردد و در بسیاری از فصول سال بر اثر کاهش حرارت، پوشیده از برف و یخ است و در فصل گرما که حرارت همه نقاط، نسبت به فصل زمستان تغییر میکند برفها و یخها به تدریج آب شده و به صورت چشمهسارها جاری میگردند و قسمت اعظم این مایه زندگی، در سایه کوهها تأمین میگردد.
ب- تصفیه آب
جمله ...وَ اَسْقَیْنَاکُم مَّاءً فُراتاً...؛ برای شما آب گوارا فراهم نمودیم از آن جا که پس از بیان آفرینش کوهها وارد شده، میرساند کوهها در گوارا ساختن آبها، که همان تصفیه آن از مواد خارجی و باکتریهاست، نقش مؤثری دارند. کوهها در تصفیه آبها نقش تصفیه شنی را دارند. عبور آب از طبقات مختلف کوهها سبب میشود که باکتریهای آب گرفته و آب از مواد خارجی تصفیه شود.
http://tomyanh.blogfa.com/post-70.aspx
در دنیای شگفتانگیز، جانوران پرندهای وجود دارد که سرعتش به 322 کیلومتربرساعت میرسد، سوسکی که اگر هموزن انسان بود وزنه 59 تنی را بلند میکرد و دایناسوری 6 تنی که اگر زنده بود، قهرمان دوی ماراتن میشد.
فیل آفریقایی
قرنهاست که انسان از قدرت عظیم فیلهای آفریقایی و آسیایی برای همه چیز از جنگ گرفته تا حملونقل استفاده کرده است.
تنها خرطوم این حیوان از حدود 100هزار ماهیچه تشکیل شده و میتواند تا 270 کیلوگرم وزن را از زمین بلند کند.
سوسک کرگدنی
این سوسک شاخدار که در مقایسه با یک فیل بسیار کوچک به نظر میرسد، قویترین حشره روی زمین است. این سوسک که به دلیل وجود اندام شاخمانندی بالای سرش سوسک کرگدنی نامیده شده، میتواند تا 850 برابر وزن خودش بار جابجا کند. انسان اگر چنین قدرتی داشت میتوانست جسمی 59 تنی را از زمین بلند کند!
زنجرک قورباغهای
این حشره رکورددار پرش ارتفاع در میان حشرات است. زنجرک قورباغهای که طول بدنش به زحمت به 6 میلیمتر میرسد، میتواند تا ارتفاع 70 سانتیمتر در هوا بجهد. اگر انسانها هم چنین قابلیتی داشتند، میتوانستند تا بلندای 210 متری آسمانخراشها به هوا بپرند!
بز کوهی آفریقایی
این بز کوهی با پاهای کشیده و رانهای عضلانی خود، قهرمان پرش و جستوخیز است. این حیوان وقتی احساس خطر کند میتواند تا 10 متر بجهد و همزمان تا ارتفاع 3 متری از زمین بلند شود. بز کوهی از این مهارت برای جستوخیز و رقابت با دیگر همنوعانش هم استفاده میکند.
گیلانشاه حنایی
این پرنده زیبا رکورددار طولانیترین سفر بدون وقفه در جهان است. پژوهش انجام شده در سال 2007/1386 نشان میدهد گیلانشاه حنایی طی 9 روز، 11,500 کیلومتر مسافت زادگاهش در آلاسکا تا نیوزیلند را بدون استراحت و توقف برای آب و غذا طی کرده است. در پایان این سفر اسطورهای، پرنده بیش از 50درصد از وزن بدنش را از دست خواهد داد.
کبوتر دریایی دودی
مهاجرت سالیانه این پرنده هر ساله از نیوزیلند آغاز میشود و تا نیمکره شمالی ادامه دارد. این کبوتر دریایی سالانه 64هزار کیلومتر را در جستجوی غذا پرواز میکند.
کوسه سفید بزرگ
نیکول که یک کوسه سفید بزرگ است، با مهاجرتی 20هزار کیلومتری در سال 2005/1384 توانست رکوردشکن طولانیترین سفر در میان کوسهها شود. او نه ماه تمام از آفریقا تا استرالیا سفر کرد و توانست سریعترین بازگشت را در میان تمام آبزیان دریایی داشته باشد. سیستمهای ردیابی نشان میدادند نیکول بیشتر مسیر را در نزدیکی سطح آب طی کرده که میتواند به دلیل استفاده او از ستارگان برای پیدا کردن ادامه مسیر باشد.
شمشیرماهی
این نمونه از شمشیرماهی با سرعت حدود 109 کیلومتربرساعت، عنوان سریعترین ماهیان دنیا را در اختیار دارند. آنها که میتوانند این سرعت را برای زمان کوتاهی حفظ کنند، دستهجمعی شکار کرده و از شتاب و آرواره تیز فوقانیشان برای شکار دستههای ساردین و کیلکا استفاده میکنند.
یوزپلنگ
یوزپلنگ رکورد سریعترین دونده خشکی را در اختیار دارد. این گربهسان میتواند با سرعتی معادل 96 کیلومتربرساعت حرکت کند و برای رسیدن به این سرعت به سه ثانیه زمان نیاز خواهد داشت. این سرعت زیاد انرژی بسیاری از یوزپلنگ میگیرد و به همین دلیل بیش از 274 متر دوام نخواهد آورد.
تیرکس
دانشمندان هنوز در مورد سرعت و چالاکی این شکارچی مخوف ماقبل تاریخ اتفاق نظر ندارند اما احتمالا این درنده 5?4 تنی میتوانسته با سرعت یک دونده دوی ماراتن -چیزی حدود 29 کیلومتربرساعت- شکار نگونبختش را تعقیب کند!
شاهین
شاهین عنوان سریعترین پرنده جهان را در اختیار دارد. این پرنده شکاری برای شکار قربانیانش که اغلب کبوترها هستند، با سرعتی حدود 322 کیلومتربرساعت در هوا به سمت آنها شیرجه میزند. پس از شکار در میانه آسمان شاهین برای خوردن قربانی فرود خواهد آمد.
.: Weblog Themes By Pichak :.